Φίλτρο Η-Alpha Narrowband 7nm, Ø 50.8mm (2’’)
Το νέο φίλτρο H-Alpha της Baader προσδίδει υψηλό κοντράστ στις εικόνες από τον βαθύ ουρανό, στη φασματική περιοχή του ουδέτερου υδρογόνου (όπως είναι η περιοχή του νεφελώματος της Βόρειας Αμερικής). Το στενό φασματικό εύρος του, είναι ιδανικό για πολλές σύγχρονες αστρονομικές CCD. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσης με ψηφιακές μηχανές τύπου reflex (DSLR), έπειτα από σχετική τροποποίησή τους.
Με μεγαλύτερη από 90% αποδοτικότητα των επιστρώσεων του, το φίλτρο αυτό είναι πολύ ανώτερο από τα κοινά χρωματιστά γυάλινα φίλτρα, και επιπλέον έρχεται σε μια πολύ λογική τιμή.
Η απαράμιλλη οπτική ποιότητα και οι υψηλής απόδοσης πολλαπλές επιστρώσεις του, έχουν σαν αποτέλεσμα τις όσο το δυνατόν οξείες, υψηλής αντίθεσης εικόνες.
Παρακάτω είναι μια τυπική καμπύλη φασματικής απόκρισης:
H-Alpha Transmission Curve
Οι αστροφωτογράφοι που χρησιμοποιούν αστρονομικές CCD, θα βρουν το νέο φίλτρο Narrowband 7nm H-Alpha να δίνει τις απόλυτα υψηλού κοντράστ εικόνες στις περιοχές του ουδέτερου υδρογόνου, με τις μικρότερες δυνατές εκθέσεις. Το στενό φασματικό εύρος των 7nm έχει μέγιστη απόκριση στο H-Alpha πάνω από 90%, ενώ ταυτόχρονα απορρίπτει ολοκληρωτικά την φωτορύπανση.
Η υψηλή οπτική ποιότητα του Baader 7nm H-Alpha εγγυάται μηδενική απώλεια στην οξύτητα και το κοντράστ. Κάθε υπόστρωμα είναι ένα πολύ καλά λειασμένο επίπεδο που δίνει ένα ομαλό αλλά και ακριβές μέτωπο κύματος ¼ σε όλο το μήκος της επιφάνειας. Η πολύ προσεκτική διαδικασία λείανσης ξεχωρίζει τα φίλτρα της Baader από τα φίλτρα άλλων κατασκευαστών. Οι επιστρώσεις τοποθετούνται επαγγελματικά με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, εξασφαλίζοντας έτσι την υψηλή συνοχή στην μετάδοση και στο συντονισμό του μεγίστου της διαπερατότητας του φίλτρου. Στο τελικό στάδιο το φίλτρο υποβάλλεται σε ιοντική σκλήρυνση, προστατεύοντας την αλλοίωση των επιστρώσεων από τη φυσιολογική χρήση ή τον συνηθισμένο καθαρισμό.
Το φίλτρο διατίθεται στο στάνταρ μέγεθος 1 ¼ " (31.8mm), σε 2" (50,8mm) και αυτό της διαμέτρου των 50,8mm με μόνο το υπόστρωμα (χωρίς το πλαίσιο του φίλτρου) για χρήση με τις μηχανές STL της εταιρίας SBIG.
Τα έγχρωμα φίλτρα είναι ιδανικά για φωτογράφηση με ασπρόμαυρη CCD κάμερα. Ενδείκνυνται κυρίως για φωτογράφηση των νεφελωμάτων εκπομπής. Τα νεφελώματα εκπομπής ως επί το πλείστον εκπέμπουν σε συγκεκριμένες φασματικές περιοχές, κυρίως του ουδετέρου Υδρογόνου (ΗΙ) το οποίο εκπέμπει στην κόκκινη (Ηα) και στην ανοιχτή γαλάζια (Ηβ) περιοχή του ορατού φάσματος και του δυσιονισμένου Οξυγόνου (ΟΙΙΙ) το οποίο εκπέμπει στην τυρκουάζ περιοχή. Δευτερευόντως τα νεφελώματα διαχέουν και το φως (συνεχές φάσμα) που συνήθως προέρχεται από τα αστέρια τα οποία βρίσκονται “εγκλωβισμένα’’ μέσα στο νεφέλωμα. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό νεφέλωμα είναι το πολύ γνωστό σε όλους νεφέλωμα Μ42 στον αστερισμό του Ωρίωνα. Αυτό το νεφέλωμα εκπομπής παρουσιάζει έντονες γραμμές εκπομπής στις γραμμές Ηα, Ηβ, Ηγ, ΟΙΙΙ, HeI και ΝΙ. Ταυτόχρονα, στο κέντρο αυτό του μαιευτηρίου αστέρων, τα 6 νεαρά μπλε άστρα που γεννήθηκαν από το ίδιο το νεφέλωμα, φωτίζουν με το διαχεόμενο φως τους (ορατό και υπεριώδες) το νεφέλωμα, όπως μια λάμπα ενός πορτατίφ που φωτίζει το ‘”καπέλο” του πορτατίφ.
Με την επιλεκτική χρήση των έγχρωμων φίλτρων απομονώνουμε είτε την περιοχή ενός νεφελώματος που εκπέμπει στην περιοχή Ηα (κόκκινο φίλτρο ή φίλτρο Ηα), είτε μία περιοχή που εκπέμπει στο ΟΙΙΙ (πράσινο φίλτρο ή φίλτρο ΟΙΙΙ) κτλ. Ουσιαστικά με τη χρήση φίλτρων εντοπίζουμε περιοχές όπου εκπέμπουν τα στοιχεία Υδρογόνο, Οξυγόνο, Θείο, Άζωτο.